Introducere

Am observat ca exista multe materiale utile pe net, atat in engleză cat si in romană despre cum sa deschizi un blog, dar majoritatea sunt vechi si nu mai corespund pe deplin cu realitatea actuala, cu noile cerințe. Acest ghid se dorește a fii complet, pe întelesul tuturor, un punct de căpătâi pentru ani buni de-acum înainte.

Din start vreau sa mentionez ca aici voi vorbi despre blog self hosted, adică cu plata si cu domeniu propriu; ceea ce oferă posibilitatea monetizarii muncii tale…câstiguri financiare, mai mici sau mai mari dar si alte facilitați, precum un design premium, daca nu cumva chiar personalizat.

Daca deschizi un blog doar in ideea de a face bani, fara sa ai nimic de spus, fara sa aduci ceva nou sau informații care pot folosi cuiva, mai bine renunți, inainte de a-ti bate capul cu toate informațiile tehnice de care o sa ai nevoie si tot ce presupune deschiderea unui blog, apoi sa te surprinzi in ipostaza in care ai de plătit factura la hosting, nici nu stii cand a trecut un an si tu sa ai doar vreo doua-trei articolașe scrise, sau, mai rau, scrii ca un apucat zi si noapte si apoi te trezești ca cineva chiar citeste ce scrii.

Daca ai ceva de spus, iti place sa te exprimi prin scris, ai cunoștințe ce ar putea fi de folos altcuiva, te poti gândi si la partea financiară, macar ca la o modalitate de întreținere a ceea ce vrei sa faci, si de ce nu si ca la un mod de viata si mijloc de trai. Sunt multi care o fac si pe piața inca sunt locuri pentru idei noi.

Domeniu

Sa trecem la partea practica. O sa ai nevoie de un domeniu.
Domeniu însemnând ceva de genul http://www.domeniultau.ro sau http://www.domeniultau.com.

Daca dorești sa-ti cumperi domeniu.ro te sfătuiesc sa o faci direct de la ROTLD si nu de la firmele de hosting. Asta ca sa nu te trezești cu surprize in viitor ca ai crescut un blog care are deja cateva mii vizitatori unici pe zi dar defapt domeniul nu iti aparține legal.

Daca dorești sa achiziționezi un domeniu.com iti recomand namecheap.com. Sunt cei mai de încredere si au si prețuri bune.

Hosting

Următorul pas este o firma de hosting. Eu folosesc de ani buni Claus Web. Sunt înțelegători, au prețuri bune, si nu am avut probleme cu ei. Up timpul fiind de 99.99%. De la ei folosesc un Pachet de hosting Shared care imi e mai mult necesar pentru ce am eu nevoie momentan.
In afara de asta oferă si cPanel care face mai facila instalarea unei platforme de Blogging, in cazul meu WordPress, doar prin cateva click-uri.

CMS

Si daca tot am ajuns la platforme de blogging, WordPress este de departe platforma pe care o recomand cu caldura. Motivele sunt nenumărate:

-in primul rand este gratuita;
-este cea mai cunoscuta, utilizată si întreținută fiind folosită de cei mai importanți bloggeri atat de pe piața autohtonă cat si din afara

-ofera numeroase pluginuri vitale, mare parte dintre ele fiind gratis. Si poate fi folosită aproape pt orice, de la blogging pana la site-uri de prezentare sau magazine online.

Themplate

Si acum sa trecem la tema, cand zic tema ma refer la themplate, la modul cum arată blogul. Eu folosesc o tema premium si anume Avada Theme, de care sunt încântat la maxim si consider ca-si merita pe deplin banii.

Plugin-uri

Pluginuri de care o sa ai nevoie sunt:

1.Akismet, care optrste comentariile spam, in genul celor care nu comentează on topic ci vor doar sa-ti vândă ceva.

2.Google XML Map, care crează o harta a site-ului îmbunătățind vizibilitatea in motoarele de Căutare cum ar fi Google.

2.Google Analytics, care iti permite monitorizezi vizitele pe care le ai avut pe blog.

3.Contact Form 7, care ii permite vizitatorului sa-ti trimită un mesaj tip email in cazul in care vrea sa ia legătura cu tine, de ce nu pentru oferta de publicitate din care ai mai putea câștiga ceva bănuți.

4.Mai folosesc Hide Login Adress, exista tot felul de mucosi care au mult timp liber si iti pot face năzbâtii in cazul in care iti stiu adresa de logare default care este wp-admin, sau wp-login, si care nu este deloc greu de ghicit.

5.Wp Total Cache, care la mine micșorează viteza de încărcare a paginii, ceea ce da bine si la motorele de cautare. De-altfel, cu toții ne dorim ca un site sa se afișeze cat mai repede dupa ce am dat click.

6.Un alt plugin important este All in One SEO Pack. Principalele funcțiuni sunt faptul ca te lasa sa setezi cuvintele cheie pe fiecare articol publicat si sa aduci url-uri canonice, care sa nu se repete in rezultatele motoarelor de cautare, repetarea linkuri-lor nefiind chiar un lucru de dorit.

6.Mai folosesc un Content Deliveri Sistem si anume Max CDN,care ajuta conținutul sa ajungă mai rapid la cititor, scăzând considerabil timpul de încărcare al paginii si imbunatstind rezultatele in căutările Google

Intr-un articol următor o sa explic mai pe larg cum trebuie setate toate acestea asa încât sa funcționeze intr-un tot omogen care sa funcționeze, treaba ta fiind doar sa scrii articole bune si interesante. Daca aveti întrebări sau sugestii va invit rubrica de commentarii sau sa folositi pagina de contact.

Aceasta este doar prima parte a articolului “Cum sa deschizi un blog-Ghid Complet”

Ramaneti aproape! Partea a doua urmează curând!